A TOLCSVAI TEKEPÁLYA LETT AZ IDEI HELLOWOOD ÉPÍTÉSZMUSTRA GYŐZTES INSTALLÁCIÓJA

Október 11-én kiderült, hogy a Tokaji borvidéken, a Hellowood Építészmustra kereteiben építkező csapatok közül ki nyerte a fődíjat. A július 5 és 12 közötti tokaji összegyetemi táborban több mint 100 hallgató vett részt idén is és hét új településen hoztak létre tíz új alkotást.

Nagy volt az izgalom a csapatok között, hiszen több hónapos felkészüléssel és egy hét intenzív munkával töltötték az időt a Tokaji borvidéken. Idén Erdőbényén, Tolcsván, Tokajban, Erdőhorvátiban, Olaszliszkán, Szegilongban és Vámosújfalun hoztak létre új installációkat a hallgatók. Mivel a mustra immár a résztvevő intézmények oktatási anyagának részévé vált, a tábor annak a hónapokon át tartó előkészítő munkának a betetőzése, amely során a diákok és vezetőik a helyi igényekre reflektálva tervezik meg projektjeiket. A fából készült, egyedi installációk új, a fiatalok nézőpontjából mutatják be a Tokaji borvidéket, figyelembe véve és felhasználva a térség épített és természeti környezetét, hagyományait, megszólítva a helyi közösségeket is. A program a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács támogatásával, a régió megújításáért végzett munkához illeszkedve valósult meg.

A csapatok és a tervek sokszínűsége miatt nehéz egyetlen fogalomhoz rendelni az elkészült alkotásokat, mégis, az idei táborban a korábbiakhoz hasonlóan nagy hangsúlyt kapott a Tokaji borvidék hagyományaira épülő, kiemelkedő értékeit figyelembe vevő alkotás. Ennek szellemében készült az erdőhorváti „Négyszögletű Kerekerdő”, az egykori népszerű fürdőhelyre emlékező tilalmasi tekepálya, a Szegilong határában épített borterasz, vagy a Vámosújfalu központjában kialakított kert. A másik Erdőhorvátiban emelt alkotás egyszerre mutatja magát kilátónak, ahonnan a tájat szemügyre vehetjük, és hídnak, amely a túlpartra viszi az embert. Hasonló filozófia ihlette az olaszliszkai fahidat, amelynek azonban komoly gyakorlati funkciója is van: az eddig csak a járda nélküli autós hidat használó gyalogosok biztonságos átkelését segíti. A falu másik installációja a jövőbe tekint: a gyerekek igényei szerint kialakított játszótér épült Olaszliszkán. Tolcsván egy szabad ég alatti mozival a település világhírű szülöttére, a 20th Century Fox filmstúdiót alapító William Foxra emlékeztek, Erdőbényén pedig a régió talán leghíresebb szőlőjének, a furmintnak állítottak emléket. Az emlék felidézése motiválta a tokaji installációt is, amely Makovecz Imre a településen álló, granica fedésű közösségi házához épült. A leromlott állapotú kunyhóval kapcsolatba lépő alkotás szimbolikus üzenetében könnyen felfedezhetjük az organikus építészet hazai mesterének tokaji táborai és a Hello Wood eseményei közötti szellemi párhuzamokat. A granica-ház ideiglenes megmentése, emlékének megőrzése és a gondolatiság továbbadása a mustra legfontosabb célkitűzéseit foglalja magában.

A győztes csapat pedig a hallgatók szavazatai alapján a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának munkája, a tolcsvai Tilalmas negyedben épített tekepálya lett. Érdemes felkeresni Tolcsván ezt a valamikor virágzó, de ma is különleges hangulatú részt, az elhagyatott mulató és a régi időket idéző ottfelejtett tárgyak igazi időutazásra hívják az odalátogatókat. Jól illik a környezethez a hallgatók által épített tekepálya, amelyet bárki kipróbálhat, használhat. A Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács idei különdíját a vámosújfalui Vámosi Tekergő névre keresztelt installáció, a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karának munkája nyerte, amellyel egy természetközeli közösségi teret, találkozási pontot építettek a falu szívében.