A SZŐLŐ ÉS BOR VÉDŐSZENTJÉNEK EREKLYÉJE A NEK-EN

A Kongresszus idején a Fő utcai görögkatolikus templomban látható a 250 éve Magyarországra került az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére készített Szent. I. Orbán pápa ünnepi utazó-ereklyetartója.  

Még Magyarországon is csak nagyon kevesen tudják, hogy 250 évvel ezelőtt egy rendkívüli ereklye tulajdonosává vált Tokaj-Hegyalja. Az idén ünnepelhetjük a negyed évezredes évfordulóját annak a különleges eseménynek, hogy pápai ajándékként Magyarországra, Tokaj-Hegyaljára, Monokra került a szőlő és bor védőszentjének, Szent I. Orbán pápának földi maradványa. Az ereklye rendkívüli értéket képvisel a Tokaji Borvidék és a magyar katolikus hívek életében, mely az idei évben, az eucharisztia nemzetközi ünnepén különösen nagy figyelmet érdemel.

Szent I. Orbán pápa 18 évszázaddal ezelőtt élt, 222-230 között volt pápa, a bor és szőlő védőszentje, ő rendelte el, hogy a miseáldozat kelyhe és tányérkája nemes anyagból készüljenek. A majdnem teljes csontozatot magába foglaló csontereklyéjét 1771-ben XIV. Kelemen pápa adományozta Monok főurának, Andrássy István grófnak, hogy Tokaj-Hegyalján mindig bőséges legyen a szőlőtermés, hogy a szőlészek és borászok munkáját mindig áldás kísérje. Az ereklyét Andrássy gróf gyönyörű barokk ládába helyezte és díszes kápolnát építtetett a tiszteletére. Az utóbbi évtizedekben a monoki Sarlósboldogasszony plébániatemplomban őrzik. Monok város vezetése és a Tokaji Borbarátnők Társasága Szent Orbán tiszteletére 2013 óta szervez zarándoklatokat, mely alkalommal Szent Orbán ereklyéje „körbejárja” Hegyalja településeit, így kérve áldását az ott élők munkájára.

 

Az idei kettős ünnep, az 52. magyarországi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és a negyed évezredes jubileumi esztendő tiszteletére az eredeti, nagyméretű ereklyetartóból egy darab kivételével a Tokaji Borbarátnők Társasága ún. utazó-ereklyetartó készíttetett a monoki Sarlósboldogasszony plébániatemplom javára. Alkotója Lenzsér-Mezei Kata, aki a kongresszus monstranciáját is készítette. Az új ünnepi ereklyetartót Ternyák Csaba metropolita, az egri főegyházmegye érseke hitelesítette.

Most, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején, Szent I. Orbán pápa ereklyéjét tartalmazó míves utazó-ereklyetartó Budapesten (II. ker. Fő utca), a Budai Görögkatolikus Egyházközség Szent-Flórián templomában került elhelyezésre. Hisszük, hogy amikor e különleges egyházi kincs, a pápai ajándékként 250 éve Magyarországra került 1800 évvel ezelőtt élt szent pápa ereklyéje megjelenik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, nemcsak a Tokaji Borvidék, a monokiak, a Tokaji Borbarátnők Társasága, de sok keresztény hívő álma is teljesült.

2021. október 1-én 14.00 órai kezdettel kerül sor a III. Szent Orbán Konferenciára, amely eseményre mindenkit szeretettel várnak a szervezők.