20 éve a világörökség része a Tokaji borvidék

Több mint hetven regisztrált résztvevő, a borvidékért elhivatott szakember, több magyarországi világörökségi helyszín is részt vett a Tokaji borvidék világörökségi címének 20. évfordulója alkalmából szervezett egész napos szakmai konferencián 2022. szeptember 23-án Tokajban.

A Világörökségi Bormúzeum adott otthont a délelőtti eseményeknek, ahol az alkalom házigazdájaként a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője Dévald István megnyitó köszöntőjében kitért az elmúlt 20 év meghatározó eseményeire, elért eredményeire. Őt követően Vukoszávlyev Zorán az Építési és Beruházási Minisztérium Építészetért és Műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a megjelenteket és összefoglalta a magyarországi épített és természeti örökségek védelmének helyzetét.

A jubileumi nap előadássorozatán a 35 éve világörökség, Hollókő polgármestere Szabó Csaba prezentációjában Hollókő helyzetét vázolta, valamint a megvalósított és folyamatban lévő fejlesztési projekteket, irányokat mutatta be. Kihangsúlyozta az egyes turisztikai attrakciók működtetéséhez bevont humánkapacitások fontosságát, a védett ófalu egyik vonzerejét jelentő kismesterségek, és a látogatási helyszíneken a felkészült személyzeti háttér súlyát.

A Tokaj-Hegyalja Egyetem, Kulturális Örökség munkacsoport munkatársa Dr. Prof. Monok István és Nemesné Dr. Kis Tímea Domby Sámuel gyógyszerész által 1758-ban publikált és most újra kiadott könyvét mutatta be, mely témája „ A tokaji bor”  és annak gyógyászati hatásairól szól.

Rövid szünet után Albert Krisztina világörökségi szakértő rövid előadásában bemutatta a társadalmi véleményezés alatt álló, és készülőben lévő „Tokaj Hegyaljai Világörökségi Arculati Kézikönyv” fejezeteit, a világörökség kiemelt értékei mentén. Dr. Virág Zsolt, igazgató, művészettörténész, Morva-Simon Natália idegenforgalmi szakközgazdász, Füry Anna művészettörténész, Juhász Anna művészettörténész, Bors-Bulbuk Zsuzsanna művészettörténész az elmúlt évek borvidéki műemléki fejlesztéseit, helyreállításait, a kiemelt világörökségi helyszínek turisztikai tartalmának bővítéséről adtak számot. A bemutatott objektumok között szerepelt a tállyai Mailloth kastély, A tarcali egykori császári-királyi Szüretelő Ház, a tolcsvai Muzeális pince, a Tolcsvai Rákóczi Kastély, a hercegkúti Kőporosi pincesor Látogatóközpontja, a mádi Sichermann Ház, és a bodrogkeresztúri gótikus római katolikus templom. A délelőtti szakmai nap zárásaként kerekasztal beszélgetés folyt a világörökség 20 éves történetéről. A beszélgetés aktív szereplője dr. Fejérdy Tamás, ICOMOS tiszteletbeli elnöke, Májer János Tokaj Város egykori polgármestere, és Dévald István a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője voltak. A diskurzust Ripka Gergely borszakíró, blogger a TokajGuide könyv készítője moderálta. A hallgatóság érdekes, és eddig nem kevésbé ismert információkat hallhatott a világörökségi cím felterjesztéséről, a bizottság budapesti üléséről és a szavazásról.

A tokaji Paulay Ede színházban tartott délutáni ünnepi rendezvényt Prof. dr. Stumpf István a Tokaj-Hegyalja Egyetem Kuratóriumának elnöke nyitotta meg. Kiemelte, hogy nemcsak infrastrukturális építkezés zajlik, hanem olyan kulturális identitásápolás is, amelyet senki sem tud elvégezni ebben az országban Tokaj-Hegyalja nélkül és helyett. Beszédében kiemelte a tudástőke megtartásának, a borvidék tudásközponti szerepének hosszútávú megerősítését, melynek bázisa az elmúlt évben sárospataki központtal megalakított Tokaj-Hegyalja Egyetem lehet. Beszédét zárva a térségi összefogás, kohézió szükségességére hívta fel a figyelmet.

Dr. Koncz Zsófia, Technológiai és Ipari Minisztérium, miniszterhelyettes, a szerencsi választókerület országgyűlési képviselője a tokaji bor egyediségéről, mely az évszázados borkultúra terméke. De megjelentek a piacon új, minőségi borászati termékek is.

A 37-es út négysávosítása óriási üzenet a jövő számára. „Azt üzeni, hogy még gyorsabban, még könnyebben tudnak eljutni az emberek Tokaj-Hegyaljára. Újdonságnak számít, és az országban egyedülálló a Tokajbusz, ami pilot jelleggel működik a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával. Hamarosan megrendezik a Tokaji Szüreti Napot, melyen a 27 település polgármestere hozza el szőlőjét, hogy elkészülhessen a polgármesterek bora. Ez igazán szép, szimbolikus hagyomány.”

Dr. Szabó Tünde, Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos kitért a régióban zajló vállalkozás élénkítési, munkahely megtartó és teremtő programokra.

Prof. Dr. Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselő a Tokaj-Zemplén Fejlesztési Program mellett a Magyar Falu Program is támogatást nyújt a térség falvainak. A kezdeti nehézségek ellenére ma már kézzel fogható eredményeket is láthatunk, amelynek hosszú távon pozitív hozadéka lesz.

Márkus Ferenc, területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős helyettes államtitkár tájékoztatást adott az országos és térségi területfejlesztési stratégiák megújításáról és frissítéséről, amelyek megalapozzák a későbbi beruházásokat, fejlesztési területeket. Az Országgyűlés 2014. február 7-ei ülésén kiemelt fejlesztési térséggé nyilvánította a Tokaji borvidék 27 települését, ehhez módosította az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepciót.

Bánné dr. Gál Boglárka, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke helyett Telegdy Erzsébet beszélt a  Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár értékőrző és identitáserősítő munkásságáról, a hungarikummá nyilvánítás alulról építkező, többlépcsős folyamatáról, amit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat koordinál.

dr. Fejérdy Tamás, ICOMOS tiszteletbeli elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy 1972-ben – 50 éve- írták alá az UNESCO Világörökségi Egyezményt. Ez idő alatt több mint ezer örökségi érték, tétel került elfogadásra, és az egyezményhez 193 tagállam csatlakozott és tíz társult tag. Az UNESCO alapvetően olyan nemzetközi szolidaritás, amely a kiemelkedő egyetemes értékek megőrzésére és védelmére fókuszál.

Dr. Virág Zsolt, művészettörténész, Magyar Kastélyprogram Kft. képes prezentációjában beszámolt a Tokaj-Hegyalja Történelmi Borvidék Kultúrtáj világörökségi területén frissen átadott és jelenleg zajló műemléki és turisztikai fejlesztésekről, vonzerő és kiállítás koncepciókról a tartalmi megjelenítéshez elvégzett művészettörténeti kutatásokról.

Az konferencia utolsó előadójaként dr. Molnár Péter, Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke a bor készítés törvényi és szervezeti szabályozásáról szólt és a borászatok szemszögéből elemezte a világörökségi cím jelentőséget.

Az ünnepség záró mozzanata a Takács András Emlékdíj átadása volt, amelyet Samuel Tinon kapott.  dr. Molnár Péter méltatta az Olaszliszkán élő francia borász szakmai munkásságát, közösség szervező szerepvállalását.  

A rendezvényre meghívást kapott a térség valamennyi polgármestere, borásza és azok a szervezetek, amelyek szerepet vállaltak a cím elnyerésében.

Este a színház udvarán nyárbúcsúztató, zenés-borkóstolókkal egybe kötött program várta a borvidék lakosságát.

Horváth László